מאז שהאונברסיטאות החלו להשתמש בבחינה הפסיכומטרי כאמצעי סינון וקבלה אי שם בשנות השמונים קיימת לה תעשייה הכנה לבחינה. מדובר על שוק שאין בו כל רגולציה ולכן כל אחד יכול בכל רגע לפתוח בית ספר לפסיכומטרי, וכשמדובר על שוק המגלגל כבערך 300 מליון ש”ח בשנה יש לא מעט שעושים את זה.

למרות שלדעתי הלמידה העדיפה לבחינה היא אך ורק באמצעות מורה פרטי, החלטתי לכתוב מניסיוני למען אלו המתעקשים ללכת על קורס – איך לבחור את הקורס המתאים.

החלטתי לכתוב את הפוסט הבא כי אני מתחרפן כשאני רואה כמה תלמידים הולכים כמו עדר כבשים למכונים בהם הם ישלמו כמעט 10,000 ש”ח כדי לשבת עם עוד שלושים תלמידים בכיתה.

קמפוס IL

אי אפשר לדבר על למידה לפסיכומטרי מבלי לדבר על הקורס של המדינה. 17,000 איש לומדים באמצעותו מדי שנה מתוך כ67,000 איש הניגשים לבחינה.

מדובר בקורס אינטרנטי חינמי המכיל שיעורי וידאו המקיפים את כל נושאי הבחינה. יש אפשרות להוסיף כמה מאות שקלים ולקבל קורס מתוגבר המכיל 3 שיעורים פרטיים באורך של חצי שעה ושיעורים כיתיים בני שעה. 

הטוב: חינם, שיעורי הוידאו מצוינים, נגיש.

הרע: מי שלא מתורגל בלמידה עצמאית יכול ללכת לאיבוד ללא מסגרת. מדובר בקורס עצמאי לחלוטין, אין כיתה, אין מורה ועל התלמיד להתמודד עם הבחינה לבדו לעתים אנשים הולכים לאיבוד ומגיעים לבחינה פחות מוכנים משהיו יכולים להגיע, ולבסוף חומרי הלימוד דלים ומומלץ ביותר להשיג חומרי לימוד נוספים לאלו שהקורס מספק.

המכוער: מאז שהקורס צבר פופולאריות כמות משפרי הציון זינקה, לא מעט מאלו שלמדו בעזרת קמפוס צריכים לשרוף עוד תקופה מהחיים שלהם בפעם השניה בלמידה לבחינה.

לדעתי הקורס של המדינה הוא דבר נפלא אבל יש לראותו כמשהו שיש לקחת בנוסף ללמידה עם מורה ולא במקום.

איך לבחור מכון

יש בארצנו הרבה (המון!) מכונים ובתי ספר להכנה לבחינה הפסיכומטרית. אלו דורשים מחירים הנעים בין 1800 ל-10,000+ ש”ח כאשר חלקם מנסים לטעון כי הם מיוחדים בשל מחיר זול, מורים מצוינים, אתר מנצנץ או גימיקים שונים ומשונים.

איך נדע לבחור מכון שמתאים לנו?

כשאנו בוחרים מכון חשוב לדעת מה חשוב ומה לא חשוב. 

בתור מורה אני אולי משוחד, אבל כשאנו באים לבחור היכן נלמד מה שחשוב הוא המורה.

מכונים מצוינים מתהדרים במורים מצוינים, ובאתר שלהם תוכלו לקרוא מעט המורים השונים שלהם.

למרות שלפעמים לא יהיה ניתן לדעת מי בדיוק יהיה המורה בסניף שאתם שוקלים ללמוד בו, לרוב למורים קבועים יש סניפים פחות או יותר קבועים ותוכלו לברר מי הם המורים שכנראה ילמדו שם.

חפשו את שמות המורים האלו ובדקו האם יש עליהם המלצות או דיס-המלצות.

תזכרו – אם אתם הולכים לשלם קרוב לעשרת אלפים שקלים עבור קורס ביואל גבע, מי שילמד אתכם הוא לא יואל גבע אלא המורה שלהם, ולכן כדאי ורצוי לשמוע עליו.

לפעמים, בעיקר במכוני בוטיק קטנים, נוכל למצוא שיעור קצר וחינמי בו המורה שלנו מלמד. מדובר בהזדמנות להתרשם ממי שאנו שוקלים ללמוד בכיתה שלו.

בזמנו מנהל הפדגוגי באחד המכונים הגדולים בארץ סיפר לי כי מכיוון שבפריפריה התלמידים רגילים למורים פחות טובים ולכן אפשר להביא להם את המורים הפחות טובים ולכן הוא שולח את המורים החדשים דווקא לסניפים בפריפריה. מדובר במציאות לא נעימה אבל זו המציאות. 

מכוני בוטיק

מדובר בתופעה שהייתה קיימת מלפני פרוץ הקורונה אבל התעצמה בתקופת הסגרים יחד עם המוכנות של תלמידים ללמוד דרך הZOOM, וניניו פסיכומטרי מהווה חלק ממנה.

מדובר על מכונים קטנטנים המהווים לרוב כיתה אחת או שתיים במועד ומורכבים ממורה אחד או שניים. יש מכוני בוטיק מצוינים ויש מכוני בוטיק שגורמים לי לתלוש את השיער כשראיתי איך מתנהל שם שיעור (יש סטודנטים לרפואה שיודעים ללמד, יש כאלו שממש לא).

היתרונות במוכני בוטיק הם ברורים: המחירים לרוב לא גבוהים שכן כסף לא הולך למערך שיווק ומכירות ואפשר להגיע לקורס עם כיתה קטנה ולקבל מורה שבמכון גדול ללמוד אצלו היה עולה פי 3 או 4.

עוד טיפ: עקבו אחר אלו המנסים להתקבל לרפואה.
כדי להתקבל לרפואה בישראל יש צורך בציון פסיכומטרי מטורף ורבים מאלו שרוצים ללמוד רפואה מוצאים עצמם ניגשים חמש פעמים ויותר לבחינה על מנת לשפר ציון. מי שמתמודד עם הבחינה תקופה כה ארוכה כנראה שמבין דבר או שניים. בקשו המלצות בקבוצות של מועמדים לרפואה ומאנשים הנמצאים במסע של שיפור ציון, הם כנראה מבינים.

ממה להזהר

כיתות בפריפריה: לא נעים להכיר במציאות הזו אבל רוב מורי הפסיכומטרי בישראל גרים במרכז ועל כן הסניפים בהם רוב המורים רוצים ללמד בהם הם באזור המרכז. סניפים שנמצאים בערים מרכזיות כמו ת”א וירושלים נחשבים “סניפי דגל”, בסניפים אלו יש יותר תלמידים, יותר כיתות ושם לרוב יהיו המורים הותיקים והמנוסים יותר. 

מכונים הפונים לבעלי לקויות למידה והפרעות קשב: מכונים אלו מציעים קורסים ארוכים ויקרים מאוד המיועדים לתלמידים בעלי לקויות למידה. הבעיות במכונים האלו הן רבות: הם מציעים שירותי עזרה בהגשת בקשה להקלות במחירים יקרים מאוד, לעתים הם דורשים כספים נוספים עבור אי אלו שירותים במהלך הקורס ולעתים קרובות השיעורים שמתקיימים במכון פשוט לא טובים.

לתלמידים עם הפרעות למידה שמרגישים שאותן הפרעות מהוות אתגר ומכשול עבורם אני ממליץ בחום ללמוד אך ורק עם מורה פרטי. מי שיש לו קושי ייחודי יפיק תועלת באמצעות מורה שיעניק לו מענה פרטני.

שיעורים פרטיים

יחד עם זה שאני מלמד קבוצות אני באמת ובתמים מאמין שהלמידה העדיפה לבחינה הפסיכומטרית תמיד תהיה יחד עם מורה פרטי תותח. מדובר במבחן שונה מכל מבחן שאי פעם הכרתם ומבחן אינו מבוסס על ידע. 

בתור מורה פרטי הכנתי מעל ל150 תלמידים ותלמידות לבחינה וכל פעם מחדש אני מתפעם מההספק והשיפור שאפשר להגיע אליו עם תלמיד פרטי בהשוואה לתלמיד בכיתה. 

כשיש מישהו שרואה אותך פותר את התרגיל, שמכיר אותך באופן הכי אישי שיש ושזמין לך מתי שאתה רק צריך אותו אין סיכוי שלא תגיע למיצוי הפוטנציאל.

שורה תחתונה

לפני שאתם בוחרים מכון – ותרו על מכון ולכו על למידה עם מורה פרטי או שתמצאו מכון בוטיק שייתן לכם תפוקה מצוינת בשליש מחיר (למה לתרום למנכ”ל ולאנשי מכירות?).

אם בכל זאת החלטתם להתעקש וללמוד עם מכון – הזהרו מכיתות בפריפריה, היזהרו ממכונים הפונים לבעלי לקויות למידה, המנעו מללכת למקום רק בזכות שיווק ו”מוניטין” (כמו כבשים) וחפשו מקום בו יש לכם המלצות על המורה.