טיפים כלליים ללמידה עצמאית לבחינה הפסיכומטרית

בימינו, עם עליית הפופולריות של הקורס של המדינה ושל ערכות הספרים ללמידה עצמית, תלמידים רבים מוצאים את עצמם בפעם הראשונה בחייהם לומדים לבחינה לבד שלא כחלק מכיתה.

ברשימה זו קיבצתי כמה טיפים שהוכיחו את עצמם בזמן העבודה הפרטנית עם התלמידים שלי ומביניהם כללתי ברשימה רק כאלו שאינם גוזלים זמן ומאמץ רבים מדי.

1. עבדו על פי לו”ז יומי – שעתי

נאמר שסדר הוא הסוד להצלחה בחיים. יש חוכמה במשפט הזה שכן הוא בהחלט הסוד לשיפור בציון הפסיכומטרי. לומדים עצמאיים, בין אם הם לומדים באמצעות קמפוס או באמצעות ערכת הכנה, מקבלים לו”ז יחד עם הערכה. בתוכנית של קמפוס יש לו”זים בנויים מראש ל-60 ימים, 94 ימים ו-120 ימים וכך גם בשאר ערכות הלמידה העצמית. אני ממליץ בחום להשתמש בלו”זים האלו! 

איך להשתמש בלו”ז בצורה אפקטיבית

עבדו עם לוח שנה. בתחילת כל שבוע פתחו google calendar או לוח שנה (או מה שאנשי אפל משתמשים בו) ושבצו בכל יום את המטלות שאתם מתכוונים לעשות באותו היום, לפי הזמנים שאתם מתכוונים לעשות אותם. לקבוע שביום ראשון אעשה את המטלות הרשומות ליום 8 של הלו”ז זה נחמד, אבל לרשום שביום ראשון משעה 09:00 עד לשעה 10:45 אני יושב על חזקות ושורשים כנראה יהיה יותר אפקטיבי. כשעובדים באופן הזה נמנעים מדחיינות ומשיגים שליטה רבה יותר בזמן שלנו. מה גם שבאופן הזה יותר קל לתכנן את החיים במקביל להכנה לבחינה.

להלן לו”ז לדוגמה: שימו לב שבמשבצות רשומים הספרים והעמודים בתוכם, שבהם יש לעסוק.

דוגמה ללוח זמנים בעת למידה עצמאית לפסיכומטרי בבית.

2. הקפידו על אורח חיים בריא בתקופת הלימוד

כשאני אומר אורח חיים בריא אני מתכוון לשלושה עמודי תווך מרכזיים:

  1. הקפידו לישון ולקום בשעות קבועות והקפידו על 7 שעות שינה בלילה לפחות.
  2. הקפידו על ארוחות בשעות קבועות. עדיף להימנע מארוחה כבדה אם צריך ללמוד אחריה.
  3. הקפידו על פעילות גופנית או כל דבר שמוציא אנרגיה. אם לא קמים קשה לשבת. כל דבר שמוציא אנרגיה ומתיש את הגוף יעזור.

כשהלו”ז חופשי והלמידה עצמאית קל להתפזר. שמירה על שגרה ועל שעות שינה קבועים תייצר בסיס יציב עליו יהיה ניתן להלביש את הלמידה לפסיכומטרי.

3. הלמידה עצמה

עד כאן טיפים על איך לוודא שתצליחו להביא את עצמכם למצב בו אתם יושבים ולומדים לאורך זמן. וכעת ללמידה עצמה. 

  1. למדו באינטרוולים של 45 דקות למידה 15 דקות הפסקה. כך דואגים שלא להתעייף יותר מדי מהר במהלך היום ועל הדרך הופכים את הלמידה למשהו יותר נסבל ואת זמן הלמידה עצמו לאפקטיבי יותר.
  2. ארגנו את סביבת הלמידה שלכם. אם קבעתם לעשות משהו ב-09:00, אז שב-09:00 הספר כבר פתוח והעיפרון ביד, ולא רק תתחילו לבדוק מה המטלות להיום ולארגן את הספרים המתאימים. לפני שמתחילים בלמידה עצמה, כדאי שהספרים שמהם נתרגל כבר יהיו על השולחן, יחד עם מים, אגוזים או שקדים לנשנש, סטופר, עפרונות וכל מה שצריך כדי לתרגל.
  3. לא ללמוד אחרי שש בערב! (או שבע בערב או שמונה בערב). כפי שחשוב להתרגל ללכת לישון ולקום בשעות מסוימות, כך גם חשוב להתרגל ללמוד ולנוח בשעות מסוימות. מה גם שלקבוע שעה שאחריה “אסור ללמוד” עוזר לוודא שהיום לא יימרח ושהמטלות לא יידחו. מעטים האנשים שיכולים להיות פרודוקטיביים לאורך כל שעות היממה, ולרוב בשעות הערב מפיקים מהלמידה פחות תועלת מאשר בשעות הבוקר. מה קורה אם לא הספקתי את כל המטלות והגיע הערב? התשובה פשוטה – המטלות נדחות למחר. מותר להתחיל מוקדם יותר אבל אסור לסיים מאוחר יותר. כך נוודא שאנו שומרים על איזון חיים – פסיכומטרי סביר.

הכי חשוב! ללמוד עצמאית אין פירושו להיות לבד!

הנה משהו שלא מדברים עליו מספיק – למידה לפסיכומטרי היא לא רק חוויה לימודית אלא גם חוויה רגשית. 

הבחינה הפסיכומטרית היא בחינה שונה מכל בחינה שאי פעם התכוננתם אליה והיא דורשת סט יכולות שונה. בשל כך מדובר בחוויה שיכולה להיות מעייפת ומתסכלת וזה בסדר להרגיש לפעמים אבודים.

אני מאמין כי ברוב המקרים חשוב שלתלמיד תהיה מעטפת של תמיכה, שיהיה איפה לפרוק. בשל כך אני ממליץ בחום למצוא פרטנר לעבור את זה יחד איתו – לשבת על סימולציה דבר ראשון בבוקר יכולה להיות חוויה פחות מבאסת אם יש עוד כמה חברים אתכם בחדר, מה גם שיש תועלת עצומה בתחקור סימולציות משותף וקיים פוטנציאל גדול ללמוד אחד מהשני (ועל הדרך ללמוד בעצמנו).

אם נראה לך שעוד מישהו צריך לדעת את זה, זה הזמן לשתף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תגובות פייסבוק